Stek wołowy z cukinią i płatkami kukurydzianymi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2307
Składniki:
- 300 g wołowiny bez kości
- 15 dag zielonego groszku w łupinie
- 1 młoda cukinia
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki płatków kukurydzianych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżki mąki
- szczypta majeranku
- sól
- pieprz
- rukola do przybrania
Opis przygotowania:
Wołowinę podzielić na porcje, umyć, osączyć z wody, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, zeszklić i dodać wołowinę. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia, mięso podlewać niewielką ilością wody. Mąkę rozmieszać z przecierem pomidorowym, dodać do duszonego mięsa, doprowadzić do wrzenia i przełożyć na talerz. Płatki kukurydziane utłuc na drobną miazgę i obsypać polany sosem z duszenia stek. Cukinię obrać ze skóry, pokroić na kawałki, wydrążyć środek i razem z zielonym groszkiem ugotować do miękkości na parze. Następnie przełożyć na talerz. Gałązką rukoli udekorować środek cukinii.
Komentarze (0)