Stek wołowy z cukinią i płatkami kukurydzianymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2307
Stek wołowy z cukinią i płatkami kukurydzianymi
fot. jetalone / CC-BY-NC 2.0

Składniki:

  • 300 g wołowiny bez kości
  • 15 dag zielonego groszku w łupinie
  • 1 młoda cukinia
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki płatków kukurydzianych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżki mąki
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz
  • rukola do przybrania

Opis przygotowania:

Wołowinę podzielić na porcje, umyć, osączyć z wody, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, zeszklić i dodać wołowinę. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia, mięso podlewać niewielką ilością wody. Mąkę rozmieszać z przecierem pomidorowym, dodać do duszonego mięsa, doprowadzić do wrzenia i przełożyć na talerz. Płatki kukurydziane utłuc na drobną miazgę i obsypać polany sosem z duszenia stek. Cukinię obrać ze skóry, pokroić na kawałki, wydrążyć środek i razem z zielonym groszkiem ugotować do miękkości na parze. Następnie przełożyć na talerz. Gałązką rukoli udekorować środek cukinii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów