Tatar wołowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2792
Tatar wołowy
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowe
  • 2 szalotki
  • 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka mielonego sezamu
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
  • natka kolendry
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso i warzywa umyć i osączyć z wody. Polędwicę wołową przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, a potem przełożyć ją na talerz. Natkę kolendry oraz szczypiorek pokroić drobno. Dodać do tego sok cytrynowy, mieloną paprykę chili, mielony sezam i przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie obrać szalotki ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z powyższymi składnikami. Całość przełożyć na mięso, a na koniec dodać do tego żółtko.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów