Jaja po szkocku z kaszanką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3667
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 ml pikantnego keczupu
- 15 dag kaszanki z kaszy gryczanej
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 cebula
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dwa jajka włożyć do rondla, zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie mięso mielone połączyć z kaszanką oraz pokrojoną cebulą. Do powyższych składników wbić 1 jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Wyrobionym mięsem obłożyć ugotowane jajka, po czym obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać mocno olej w rondlu i włożyć do niego przygotowane jajka. Całość smażyć na rumiany kolor, potem ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podawać z musztardą oraz pikantnym keczupem.
Komentarze (0)