Jaja po szkocku z kaszanką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3678
Jaja po szkocku z kaszanką
fot. hawken king / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 ml pikantnego keczupu
  • 15 dag kaszanki z kaszy gryczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 cebula
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dwa jajka włożyć do rondla, zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie mięso mielone połączyć z kaszanką oraz pokrojoną cebulą. Do powyższych składników wbić 1 jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Wyrobionym mięsem obłożyć ugotowane jajka, po czym obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać mocno olej w rondlu i włożyć do niego przygotowane jajka. Całość smażyć na rumiany kolor, potem ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podawać z musztardą oraz pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów