Stracciatella - zupa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2931
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 3 jajka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- pęczek zielonej pietruszki
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak, natkę zielonej pietruszki oraz bazylię pokropić drobno i przełożyć do rondla. Pokrojone składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pierzu i zagotować na średnim ogniu. Następnie jajka wbić do kubka, wsypać do nich tarty parmezan i mąkę pszenną, po czym składniki energicznym ruchem rozmieszać widelcem, aby utworzyło się lejące ciasto. Składniki w rondlu zamieszać widelcem w jedną stronę, aby wirowały i przelać do nich ciasto z kubka, cały czas mieszając. Wszystko gotować przez 2 minuty, po czym gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz
Komentarze (0)