Gulasz wołowy z krokietami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2270
Składniki:
- 500 g wołowiny bez kości
- 5 dag suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- Na krokiety:
- 30 dag mielonej wołowiny
- 30 g kiszonej kapusty
- 15 dag bułki tartej
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 cebula
- 0,5 szklanki mleka
Opis przygotowania:
Grzyby suszone umyć, moczyć przez 20 minut, potem osączyć z wody i pokroić w kostkę. Wołowinę oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie mięso pokroić na kawałki. Rozgrzać 2 łyżki masła na patelni, dodać pokrojoną w kostkę marchew, grzyby oraz cebulę. Smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli. Dodać wtedy pokrojone mięso, wlać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, majeranek, doprawić pieprzem oraz solą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać mąkę rozpuszczoną w 4 łyżkach ciepłej wody, dokładnie wymieszać i zagotować. Gotowy gulasz ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Przygotować krokiety: mieloną wołowinę połączyć z 10 dag bułki tartej. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać do mięsa. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać pokrojoną drobno kapustę kiszoną i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Następnie mąkę przesypać do miski, dodać mleko oraz szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i wlewać ciasto. Smażyć z obu stron, jak naleśniki. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, nałożyć na nie wymieszane składniki i całość zawinąć w rulony. Jedno jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać 5 dag bułki tartej, po czym zawinięte rulony panierować w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do gulaszu. Dodać do tego majonez i sparzony wrzątkiem szczypiorek.
Przygotować krokiety: mieloną wołowinę połączyć z 10 dag bułki tartej. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać do mięsa. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać pokrojoną drobno kapustę kiszoną i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Następnie mąkę przesypać do miski, dodać mleko oraz szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i wlewać ciasto. Smażyć z obu stron, jak naleśniki. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, nałożyć na nie wymieszane składniki i całość zawinąć w rulony. Jedno jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać 5 dag bułki tartej, po czym zawinięte rulony panierować w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do gulaszu. Dodać do tego majonez i sparzony wrzątkiem szczypiorek.
Komentarze (0)