Gulasz wołowy w pieczonej dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1409
Gulasz wołowy  w pieczonej dyni
fot. Beatrice Murch / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 dynia do 2 kg
  • Gulasz:
  • 500 g karkówki wołowej bez kości
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 marchew
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić na połówki i wydrążyć z nich środki.

Przygotować gulasz: wołowinę pokroić w kostkę, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu oraz mąką. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Na drugiej patelni rozgrzać olej i dodać do oprószone wcześniej składnikami mięso. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Następnie wlać do niego bulion wołowy, dodać pokrojoną marchew, zeszkloną wcześniej cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość doprawić do smaku przyprawami, tymiankiem, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i przełożyć je do wydrążonej dyni. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do miękkości dyni. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów