Szpinak z sokiem pomarańczowym i karzochami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1348
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 karczochy
- 2 liście lukrecji do dekoracji
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- sól
Opis przygotowania:
Karczochy, szpinak oraz liście lukrecji umyć i osączyć z wody. Następnie liście z karczocha pozbawić końcówek, pokroić miąższ w ćwiartki i przełożyć go do rondla. Karczochy w rondlu zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu karczochy odcedzić i wyłożyć na talerz. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojony szpinak. Szpinak oprószyć szczyptą soli, wymieszać i dusić go pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z patelni i dodać do karczocha na talerzu. Wszystko polać sokiem pomarańczowym, udekorować liściem lukrecji i podawać do spożycia.
Komentarze (0)