Szpinak z sokiem pomarańczowym i karzochami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1145
Szpinak z sokiem pomarańczowym i karzochami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 karczochy
  • 2 liście lukrecji do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy
  • sól

Opis przygotowania:

Karczochy, szpinak oraz liście lukrecji umyć i osączyć z wody. Następnie liście z karczocha pozbawić końcówek, pokroić miąższ w ćwiartki i przełożyć go do rondla. Karczochy w rondlu zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu karczochy odcedzić i wyłożyć na talerz. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojony szpinak. Szpinak oprószyć szczyptą soli, wymieszać i dusić go pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z patelni i dodać do karczocha na talerzu. Wszystko polać sokiem pomarańczowym, udekorować liściem lukrecji i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów