Ghormeh sabzi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3565
Składniki:
- 400 g karkówki wołowej z kością
- 100 g czerwonej fasoli w zalewie
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 mały por
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
- natka zielonej pietruszki
- pęczek świeżego szpinaku
- pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Fasolę czerwoną osączyć z zalewy. Następnie mięso podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu na patelni. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonego mięsa. Składniki smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, szczypiorek, szpinak, por i osączoną z zalewy fasolę. Całość skropić sokiem z limonki, doprawić do smaku curry, kozieradką, solą, pieprzem, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)