Homar z ryżem i sokiem pomarańczowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2772
Składniki:
- 3 homary mrożone
- 2 duże pomarańcze
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Homara rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego. Oczyszczone mięso zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni na małym ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Pomarańcze sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, przekroić je na połówki i wycisnąć z nich sok. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z sokiem pomarańczowym. Następnie wymieszanym sokiem zalać potrawę. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)