Homar z ryżem i sokiem pomarańczowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2772
Homar z ryżem i sokiem pomarańczowym
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 homary mrożone
  • 2 duże pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Homara rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego. Oczyszczone mięso zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni na małym ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Pomarańcze sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, przekroić je na połówki i wycisnąć z nich sok. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z sokiem pomarańczowym. Następnie wymieszanym sokiem zalać potrawę. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów