Grzanki z karzochami, kaparami i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1694
Składniki:
- 4 kromki chleba pszennego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 karczochy
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Karczochy przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem pokroić je na małe kawałki do miski. Kapary osączyć z zalewy i dodać karczochów w misce. Cebulę obrać ze skory, pokroić w drobna kostkę i dodać do składników. Następnie wsypać do tego tarty parmezan, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszać. Kromki chleba wysmarować oliwą z oliwek i zrumienić je na rozgrzanej patelni z obu stron. Zrumienione ściągnąć z ognia i nałożyć na nie wszystkie składniki z miski. Wszystko udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Komentarze (0)