Szpinak z jajkami i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3538
Szpinak z jajkami i śmietaną
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 6 jaj
  • 2 łyżki masła
  • łyżki oleju
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 32%
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szpinak rozmrozić, przełożyć go do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawał i szybko zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić.

Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać odcedzony wcześniej szpinak i wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Jajka wbić na rozgrzany olej na patelni, doprawić je do smaku solą, pieprzem i smażyć do chwili, aż się zetną. Wówczas ściągnąć je z patelni i dodać do szpinaku na talerzu. Dodać do tego śmietanę i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów