Szpinak z jajkami i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3888
Składniki:
- 300 g mrożonego szpinaku
- 6 jaj
- 2 łyżki masła
- łyżki oleju
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 32%
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szpinak rozmrozić, przełożyć go do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawał i szybko zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić.
Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać odcedzony wcześniej szpinak i wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Jajka wbić na rozgrzany olej na patelni, doprawić je do smaku solą, pieprzem i smażyć do chwili, aż się zetną. Wówczas ściągnąć je z patelni i dodać do szpinaku na talerzu. Dodać do tego śmietanę i podawać na ciepło.
Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać odcedzony wcześniej szpinak i wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Jajka wbić na rozgrzany olej na patelni, doprawić je do smaku solą, pieprzem i smażyć do chwili, aż się zetną. Wówczas ściągnąć je z patelni i dodać do szpinaku na talerzu. Dodać do tego śmietanę i podawać na ciepło.
Komentarze (0)