Szpinak z makaronem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2348
Składniki:
- 400 g makaronu kokardki
- 300 g mrożonego szpinaku
- 150 g białego sera twarogowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 garstka świeżej bazylii
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Bazylię umyć i osączyć z wody. Makaron kokardki wrzucić do rondla z 1,5 l lekko osolonej gotującej się wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Ser twarogowy rozkruszyć w misce widelcem na drobne kawałeczki. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła wsypać suszony tymianek i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokruszony wcześniej ser twarogowy oraz rozmrożony szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ugotowany makaron. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć razem przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potraw posypać listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)