Szpinak z makaronem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2348
Szpinak z makaronem i serem
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g makaronu kokardki
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 150 g białego sera twarogowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Bazylię umyć i osączyć z wody. Makaron kokardki wrzucić do rondla z 1,5 l lekko osolonej gotującej się wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Ser twarogowy rozkruszyć w misce widelcem na drobne kawałeczki. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła wsypać suszony tymianek i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokruszony wcześniej ser twarogowy oraz rozmrożony szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ugotowany makaron. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć razem przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potraw posypać listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów