Szpinak marynowany z rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3413
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 2 pęczki świeżego szpinaku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- sok z 2 cytryn
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki rodzynek
- szczypta soli
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Szpinak dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i dodać do sparzonych rodzynek. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i dodać do składników. Sos sojowy zmieszać z sokiem cytrynowym i zalać całość. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, po czym dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć z zalewy i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)