Szpinak marynowany z rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3184
Szpinak marynowany z rodzynkami
fot. TheDeliciousLife / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sok z 2 cytryn
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • szczypta soli
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Szpinak dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i dodać do sparzonych rodzynek. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i dodać do składników. Sos sojowy zmieszać z sokiem cytrynowym i zalać całość. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, po czym dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć z zalewy i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów