Karmazyn marynowany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3678
Składniki:
- 150 g filetów z karmazyna
- 500 g pomidorów
- 250 g cebuli
- 3 łyżki octu
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1/8 l wytrawnego wina białego
- sól
- pieprz
- kilka listków świeżej szałwii
Opis przygotowania:
Filety z karmazyna umyć, zalać octem, winem z rozgniecionym czosnkiem. Rybę pozostawić w zalewie przez 20 minut. Pomidory umyć, ponacinać skórę krzyżowo, sparzyć wrzątkiem i obrać za skory. Następnie pokroić je w paski. Cebule obrać, pokroić na cząstki i przesmażyć na dużej patelni w rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i smażyć przez 5 minut, a następnie wyjąć połowę smażonych pomidorów z cebulą. Na pozostałą część ułożyć rybę, polać marynatą i wyłożyć wyjęte pomidory z cebulą. Na wierzch ryby położyć liski szałwii. Całość przykryć i dusić 15 minut, aż do miękkości ryby. Gotowe karmazyny przełożyć na talerz i podawać do spożycia, kiedy lekko przestygną.
Komentarze (0)