Labraks marynowany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2841
Labraks marynowany
fot. David Davies / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 g labraksa lub śledzia (świeżego)
  • 6 opakowanie pomidorów koktajlowych
  • 2 cebule dymki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka chrzanu japońskiego
  • sos sojowy
  • Na marynatę:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 cebule dymki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 świeża papryka chili

Opis przygotowania:

Labraksa lub śledzie sprawić oczyścić ze skóry i ości, a następnie pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę. Do miski wlać ocet ryżowy, dodać sok z cytryny, pokrojoną drobno paprykę i dymkę. Dodać cukier, szczyptę soli, dobrze wymieszać i wrzucić plastry ryby. Ryba powinna przebywać w zaprawie około 6 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie rybę wyciągnąć z zaprawy na talerz, przełożyć ją pokrojonymi pomidorami i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem. Obok ryby w osobnej miseczce podajemy sos sojowy z chrzanem japońskim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów