Labraks marynowany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3078
Składniki:
- 50 g labraksa lub śledzia (świeżego)
- 6 opakowanie pomidorów koktajlowych
- 2 cebule dymki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka chrzanu japońskiego
- sos sojowy
- Na marynatę:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 cebule dymki
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 świeża papryka chili
Opis przygotowania:
Labraksa lub śledzie sprawić oczyścić ze skóry i ości, a następnie pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę. Do miski wlać ocet ryżowy, dodać sok z cytryny, pokrojoną drobno paprykę i dymkę. Dodać cukier, szczyptę soli, dobrze wymieszać i wrzucić plastry ryby. Ryba powinna przebywać w zaprawie około 6 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie rybę wyciągnąć z zaprawy na talerz, przełożyć ją pokrojonymi pomidorami i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem. Obok ryby w osobnej miseczce podajemy sos sojowy z chrzanem japońskim.
Komentarze (0)