Bakłażan marynowany z kapustą i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1915
Bakłażan marynowany z kapustą i ogórkiem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki gotowego sosu sojowego Tamari
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 bakłażan
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • ćwiartka czerwonej kapusty
  • sól

Opis przygotowania:

Kapustę i bakłażana umyć i osączyć z wody. Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie sparzyć 3 szklankami lekko osolonej, wrzącej wody i odcedzić. Bakłażana pokroić na kawałki. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa połączyć ze sobą, zalać gotowym sosem sojowym zmieszanym z octem balsamicznym, cukrem, imbirem i szczyptą soli. Całość wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i osączyć z zalewy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów