Szparagi z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1420
Szparagi z ziemniakami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 g szparagów zielonych
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg czerwonych ziemniaków
  • 0,5 łyżki bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Opis przygotowania:

Szparagi, natkę zielonej pietruszki oraz ziemniaki dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć je na talerz. Ziemniaki czerwone przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu przekroić je na połowy, przełożyć na rozgrzane masło na patelni, oprószyć bułką tartą, szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do szparagów na talerzu. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów