Szparagi z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1420
Składniki:
- 800 g szparagów zielonych
- 2 łyżki masła
- 1 kg czerwonych ziemniaków
- 0,5 łyżki bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz świeżo mielony
Opis przygotowania:
Szparagi, natkę zielonej pietruszki oraz ziemniaki dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć je na talerz. Ziemniaki czerwone przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu przekroić je na połowy, przełożyć na rozgrzane masło na patelni, oprószyć bułką tartą, szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do szparagów na talerzu. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)