Szparagi w cieście z serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1886
Składniki:
- 600 g mrożonego ciasta francuskiego
- 350 g zielonych szparagów
- 250 g startego sera Gouda
- 4 łyżki letniej wody
- 1 łyżeczka suszonej czarnuszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić w kwadraty 10x10 cm. Następnie na wycięte kwadraty z ciasta nałożyć ugotowane wcześniej szparagi i posypać je startym serem Gouda. Wszystko zlepić i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wysmarować letnią wodą, posypać suszoną czarnuszką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, skropić sokiem z cytryny i udekorować świeża bazylią.
Komentarze (0)