Szparagi w cieście z serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1886
Szparagi w cieście z serem
fot. Daniel_Dash (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 350 g zielonych szparagów
  • 250 g startego sera Gouda
  • 4 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka suszonej czarnuszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić w kwadraty 10x10 cm. Następnie na wycięte kwadraty z ciasta nałożyć ugotowane wcześniej szparagi i posypać je startym serem Gouda. Wszystko zlepić i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wysmarować letnią wodą, posypać suszoną czarnuszką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, skropić sokiem z cytryny i udekorować świeża bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów