Szparagi z kiełbasą i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3389
Składniki:
- 40 g zielonych szparagów
- 20 g sera feta
- 3 peta kiełbasy toruńskiej
- 3 suszone pomidory
- 2 łyżki oleju
- 1 skórka z cytryny
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory suszone oraz skórkę cytrynową sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, po czym skórkę pokroić w cienką słomkę, a pomidory na małe kawałki. Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przekroić wzdłuż na połówki i wyłożyć na talerz. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i dodać do niej pokrojone suszone pomidory. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i razem smażyć do chwili, aż dobrze się zrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do szparagów na talerzu. Wszystko posypać pokruszonym serem feta i udekorować pokrojoną skórką cytrynową.
Komentarze (0)