Zuppa Inglese

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4477
Zuppa Inglese
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml likieru malinowego
  • 220 g podłużnych biszkoptów
  • Na krem:
  • 160 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 l mleka 2%
  • 6 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Skórkę z cytryny sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, potem przełożyć do rondla i zagotować razem z mlekiem. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i wyciągnąć skórkę cytrynową. Następnie jajka wbić do drugiego rondla, wsypać do nich mąkę, cukier, szczyptę soli i wszystko roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Roztrzepane składniki stopniowo wlewać do ugotowanego wcześniej mleka, po czym całość postawić na małym ogniu. Wszystko mieszać, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i podzielić na dwie równe części. Do jednej części wsypać kakao i zmiksować ją mikserem. Drugą część wlać do szklanego naczynia i wyrównać łopatką. Na to wyłożyć wymieszane składniki z kakao i również wyrównać łopatką. Czynność tę powtarzać do wyczerpania składników. Biszkopty przełożyć do miski i zalać likierem malinowym. Kiedy nasiąkną, przełożyć do całości. Gotowy deser wstawić do lodówki na 30 minut, a następnie wyciągnąć i podawać do spożycia.

Komentarze (2)

w tym przepisie brak mleka jaka ilosc potrzebna.

Dodaj 1 l mleka 2% i dzięki za ujawnienie mojego przeoczenia

Podobne przepisy

Więcej przepisów