Zuppa Inglese
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4723
Składniki:
- 250 ml likieru malinowego
- 220 g podłużnych biszkoptów
- Na krem:
- 160 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 l mleka 2%
- 6 jaj
- 2 łyżki kakao
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Skórkę z cytryny sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, potem przełożyć do rondla i zagotować razem z mlekiem. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i wyciągnąć skórkę cytrynową. Następnie jajka wbić do drugiego rondla, wsypać do nich mąkę, cukier, szczyptę soli i wszystko roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Roztrzepane składniki stopniowo wlewać do ugotowanego wcześniej mleka, po czym całość postawić na małym ogniu. Wszystko mieszać, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i podzielić na dwie równe części. Do jednej części wsypać kakao i zmiksować ją mikserem. Drugą część wlać do szklanego naczynia i wyrównać łopatką. Na to wyłożyć wymieszane składniki z kakao i również wyrównać łopatką. Czynność tę powtarzać do wyczerpania składników. Biszkopty przełożyć do miski i zalać likierem malinowym. Kiedy nasiąkną, przełożyć do całości. Gotowy deser wstawić do lodówki na 30 minut, a następnie wyciągnąć i podawać do spożycia.
Komentarze (2)
w tym przepisie brak mleka jaka ilosc potrzebna.
Dodaj 1 l mleka 2% i dzięki za ujawnienie mojego przeoczenia