Szparagi z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4457
Składniki:
- 0,5 kg białych szparagów
- 0,5 kg ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 2 plastry szynki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki w mundurkach ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Szparagi dobrze opłukać wodą. Nalać tyle wody do garnka, aby nie zakrywała będącego nad nią sitka. Na sitko położyć szparagi i gotować na parze do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki masła na patelni, dodać do niego pokrojone ziemniaki i zrumienić je z każdej strony, a następnie dodać do szparagów. W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła z majerankiem i szczyptą soli i polać szparagi. Gotowe danie udekorować plastrami szynki.
Komentarze (0)