Szparagi z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4266
Szparagi z ziemniakami
fot. Pucki_loves_Sushi / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg białych szparagów
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 2 plastry szynki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki w mundurkach ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Szparagi dobrze opłukać wodą. Nalać tyle wody do garnka, aby nie zakrywała będącego nad nią sitka. Na sitko położyć szparagi i gotować na parze do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki masła na patelni, dodać do niego pokrojone ziemniaki i zrumienić je z każdej strony, a następnie dodać do szparagów. W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła z majerankiem i szczyptą soli i polać szparagi. Gotowe danie udekorować plastrami szynki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów