Arancini z kukurydzą i rukolą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2106
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 15 g tartego sera Gouda
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka bułki tartej
- 0,5 szklanki soku pomidorowego
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rukolę umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osaczyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wlać sok pomidorowy, wsypać tarty ser Gouda, bułkę tartą oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym uformować z nich małe kulki ręcznie. Uformowane wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz, zalać sosem i udekorować rukolą.
Komentarze (0)