Onde Onde (deser)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2610
Składniki:
- 100 g liści bananowca
- 20 ml zielonego barwnika spożywczego
- 6 batatów
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 łyżka cukru palmowego
- sól
Opis przygotowania:
Liście bananowca sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru. Bataty obrać ze skóry, umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone utłuc tłuczkiem i wymieszać z mąką ryżową. Potem wszystko zalać gotowym barwnikiem spożywczym, wsypać cukier palmowy i dokładnie wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować małe kulki, które następnie wrzucić na 1 l gotującej się wody. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch, wtedy odcedzić i na gorąco obtoczyć wiórkami kokosowymi. Gotowe przełożyć w zawinięte w rulon liście bananowca.
Komentarze (0)