Onde Onde (deser)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2610
Onde Onde (deser)
fot. goosmurf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g liści bananowca
  • 20 ml zielonego barwnika spożywczego
  • 6 batatów
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • sól

Opis przygotowania:

Liście bananowca sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru. Bataty obrać ze skóry, umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone utłuc tłuczkiem i wymieszać z mąką ryżową. Potem wszystko zalać gotowym barwnikiem spożywczym, wsypać cukier palmowy i dokładnie wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować małe kulki, które następnie wrzucić na 1 l gotującej się wody. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch, wtedy odcedzić i na gorąco obtoczyć wiórkami kokosowymi. Gotowe przełożyć w zawinięte w rulon liście bananowca.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów