Szparagi z ryżem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1418
Składniki:
- 300 g zielonych szparagów
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 6 łyżek oleju
- 3 krople przyprawy Maggi
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, a miąższ pokroić na małe kawałki. Kukurydzę oraz zielony groszek osączyć z zalewy. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić ją na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę, oba składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i osączony z zalewy zielony groszek oraz kukurydzę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem, Maggi, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Szparagi pokroić na kawałki, wrzucić je do rondla z 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem rozgrzać mocno pozostały olej na patelni i zrumienić je na średnim ogniu. Zrumienione szparagi ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)