Szparagi z ryżem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1418
Szparagi z ryżem i warzywami
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonych szparagów
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 6 łyżek oleju
  • 3 krople przyprawy Maggi
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, a miąższ pokroić na małe kawałki. Kukurydzę oraz zielony groszek osączyć z zalewy. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić ją na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę, oba składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i osączony z zalewy zielony groszek oraz kukurydzę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem, Maggi, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Szparagi pokroić na kawałki, wrzucić je do rondla z 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem rozgrzać mocno pozostały olej na patelni i zrumienić je na średnim ogniu. Zrumienione szparagi ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów