Szparagi z miso i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1532
Składniki:
- 40 g zielonych szparagów
- 3 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki jasnej pasty miso
- 0,5 szklanki migdałów
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego ugotowane wcześniej szparagi. Dodać pastę miso i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Migdały przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)