Pita z jagnięciną, rukolą i sosem czosnkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2853
Składniki:
- 40 g jagnięciny bez kości
- 2 chlebki pita
- 2 pomidory
- pęczek rukoli
- Na sos czosnkowy:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać 0,5 l wody i ugotować do miękkości. Potem odcedzić i podzielić na drobne porcje. Pomidory pokroić na kawałki.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Potem wymieszane składniki doprawić do smaku pieprzem i solą. Chlebki pita namoczyć niewielka ilością wody, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 40 sekund z jednej strony. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, przekroić na połowy i wyłożyć rukolą oraz pokrojonym pomidorem. Całość zalać przygotowanym sosem czosnkowym, po czym przełożyć gotowanym mięsem i nakryć przekrojona połową pity.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Potem wymieszane składniki doprawić do smaku pieprzem i solą. Chlebki pita namoczyć niewielka ilością wody, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 40 sekund z jednej strony. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, przekroić na połowy i wyłożyć rukolą oraz pokrojonym pomidorem. Całość zalać przygotowanym sosem czosnkowym, po czym przełożyć gotowanym mięsem i nakryć przekrojona połową pity.
Komentarze (0)