Pita z jagnięciną, rukolą i sosem czosnkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2853
Pita z jagnięciną, rukolą i sosem czosnkowym
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g jagnięciny bez kości
  • 2 chlebki pita
  • 2 pomidory
  • pęczek rukoli
  • Na sos czosnkowy:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać 0,5 l wody i ugotować do miękkości. Potem odcedzić i podzielić na drobne porcje. Pomidory pokroić na kawałki.

Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Potem wymieszane składniki doprawić do smaku pieprzem i solą. Chlebki pita namoczyć niewielka ilością wody, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 40 sekund z jednej strony. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, przekroić na połowy i wyłożyć rukolą oraz pokrojonym pomidorem. Całość zalać przygotowanym sosem czosnkowym, po czym przełożyć gotowanym mięsem i nakryć przekrojona połową pity.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów