Mafalde w sosie z wódką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2071
Składniki:
- 30 g makaronu mafalde
- 2 gałązki świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 30 ml czystej wódki
- 20 g kiełbasy chorizo
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i trzymać w ciepłym.
Przygotować sos: kiełbasę chorizo pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i dodać do zrumienionej kiełbasy. Dodać do tego pokrojone na kawałki pomidory i całość zalać wódką czystą. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać do tego suszone oregano, po czym dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wymieszać z ciepłym jeszcze makaronem i przełożyć na talerz.
Gotową potrawę przełożyć na talerz i udekorować świeżą bazylią.
Przygotować sos: kiełbasę chorizo pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i dodać do zrumienionej kiełbasy. Dodać do tego pokrojone na kawałki pomidory i całość zalać wódką czystą. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać do tego suszone oregano, po czym dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wymieszać z ciepłym jeszcze makaronem i przełożyć na talerz.
Gotową potrawę przełożyć na talerz i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)