Mafalde w sosie z wódką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2071
Mafalde w sosie z wódką
fot. kochtopf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu mafalde
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 30 ml czystej wódki
  • 20 g kiełbasy chorizo
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i trzymać w ciepłym.

Przygotować sos: kiełbasę chorizo pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i dodać do zrumienionej kiełbasy. Dodać do tego pokrojone na kawałki pomidory i całość zalać wódką czystą. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać do tego suszone oregano, po czym dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wymieszać z ciepłym jeszcze makaronem i przełożyć na talerz.

Gotową potrawę przełożyć na talerz i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów