Bakłażan grillowany z papryką, pastą miso i sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2804
Bakłażan grillowany z papryką, pastą miso i sosem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g bakłażana
  • 3 łyżki pasty miso
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki przyprawy mirin
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 szczypiorek
  • sól
  • 1 tacka aluminiowa

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić na kawałki, przełożyć na tackę aluminiową i zrumienić na rozpalonym grillu. Następnie rozgrzać sos sojowy na patelni, dodać cukier brązowy, pastę miso, przyprawę mirin i cebulę. Smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Potem dodać bakłażana, pokrojoną w plastry paprykę chili, doprawić do smaku solą i całość dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów