Bakłażan grillowany z papryką, pastą miso i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2804
Składniki:
- 500 g bakłażana
- 3 łyżki pasty miso
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki przyprawy mirin
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka chili
- 1 szczypiorek
- sól
- 1 tacka aluminiowa
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić na kawałki, przełożyć na tackę aluminiową i zrumienić na rozpalonym grillu. Następnie rozgrzać sos sojowy na patelni, dodać cukier brązowy, pastę miso, przyprawę mirin i cebulę. Smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Potem dodać bakłażana, pokrojoną w plastry paprykę chili, doprawić do smaku solą i całość dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)