Galuszki z kurczakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2028
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- sól
- Na sos:
- 100 ml śmietany 12%
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Opis przygotowania:
Udka z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Zwinąć je w jeden długi rulon o średnicy około 2 cm. Następnie urywać z niego małe kawałki ciasta, odkładać na stolnicy, po czym wrzucić je na 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i dodać do usmażonego mięsa na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Przepuszczony czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, wlać do niego śmietanę, wsypać mąkę, mieloną paprykę i całość dokładnie wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Zwinąć je w jeden długi rulon o średnicy około 2 cm. Następnie urywać z niego małe kawałki ciasta, odkładać na stolnicy, po czym wrzucić je na 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i dodać do usmażonego mięsa na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Przepuszczony czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, wlać do niego śmietanę, wsypać mąkę, mieloną paprykę i całość dokładnie wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Komentarze (0)