Galuszki z kurczakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1763
Galuszki z kurczakiem
fot. Kobako (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • Na sos:
  • 100 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Opis przygotowania:

Udka z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Zwinąć je w jeden długi rulon o średnicy około 2 cm. Następnie urywać z niego małe kawałki ciasta, odkładać na stolnicy, po czym wrzucić je na 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i dodać do usmażonego mięsa na talerzu.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Przepuszczony czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, wlać do niego śmietanę, wsypać mąkę, mieloną paprykę i całość dokładnie wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów