Jajecznica z serem i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1806
Jajecznica z serem i warzywami
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g koziego sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 2 listki świeżej bazylii do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • pęczek botwinki
  • sałata strzępiasta
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie przełożyć je na talerz, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i skropić oliwą z oliwek. Jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę, wlać mleko i roztrzepać je widelcem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy całość ściągnąć z ognia, przełożyć do warzyw na talerzu i posypać rozdrobnionym na małe kawałki twarogiem kozim. Gotową potrawę udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów