
Szparagi w zielonym sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3306

Składniki:
- pęczek białych i zielonych szparagów
- pół pęczka natki, rzeżuchy, koperku
- 3 łyżki oleju
- 50 g sera typu rokpol
- 4 łuskane orzechy włoskie
- sól, biały pieprz, sok z cytryny
Opis przygotowania:
Szparagi umyć i obrać. Gotować w osolonej wodzie, najpierw same białe, po 10 minutach dodać zielone i gotować dalej przez 15 minut. Zieleninę opłukać, osuszyć. Razem z orzechami drobno posiekać. Miksować stopniowo dodając oleju. Ser pokruszyć. Nie przerywając miksowania, dodać do zieleniny i orzechów. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Szparagi odsączyć, ułożyć na półmisku. Polać sosem.
Komentarze (0)