Kurczak z zielonym makaronem, makiem i grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2119
Składniki:
- 30 g zielonego makaronu włoskiego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 małych pieczarek
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka maku
- 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- biały pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanych 4 łyżkach oliwy z oliwek. Upieczone osączyć z tłuszczu i dodać do makaronu. Następnie mięso polać sokiem z cytryny, oprószyć mieloną papryką i makiem. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać oczyszczone pieczarki w całości, smażyć przez 3 minuty, po czym dodać do całości.
Komentarze (0)