Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1327
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 400 ml sosu czosnkowego
- 4 małe, okrągłe cukinie
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Cukinie przekroić w górnej części i wydrążyć w nich środki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew i paprykę. Składniki smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć to z ognia i przełożyć do wydrążonych cukinii. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać z sosem czosnkowym.
Komentarze (0)