Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1327
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 400 ml sosu czosnkowego
  • 4 małe, okrągłe cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Cukinie przekroić w górnej części i wydrążyć w nich środki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew i paprykę. Składniki smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć to z ognia i przełożyć do wydrążonych cukinii. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać z sosem czosnkowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów