Faworki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 964
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 ml śmietany 18%
- 4 żółtka jaj
- 1 łyżka spirytusu
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Ponadto:
- 2 łyżki cukru pudru
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukru. Wlać do tego śmietanę, spirytus, dodać żółtka jaj i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim nożem romby. Każdy z nich naciąć w środku, a następnie przepleść go ręcznie przez ich nacięcie. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu wszystko wyciągnąć łyżką cedzakową, osuszyć na papierowym ręczniku i wyłożyć na talerz. Gotowe obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)