Faworki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 964
Faworki
fot. Marcin Floryan (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml śmietany 18%
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżka spirytusu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Ponadto:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukru. Wlać do tego śmietanę, spirytus, dodać żółtka jaj i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim nożem romby. Każdy z nich naciąć w środku, a następnie przepleść go ręcznie przez ich nacięcie. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu wszystko wyciągnąć łyżką cedzakową, osuszyć na papierowym ręczniku i wyłożyć na talerz. Gotowe obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów