Sznycle z cytryną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2771
Sznycle z cytryną
fot. reiner.kraft / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 12 plasterków cielęciny lub piersi indyka
  • pęczek rozmaryny, bazylii lub natki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • cytryna
  • oliwa
  • sól, pieprz

Opis przygotowania:

Z umytej cytryny ściąć cieniutki paseczki skórki, potem wycisnąć sok. Zioła opłukać, osączyć i posiekać (można użyć ziół suszonych). Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć mięso z obu stron. Skropić je sokiem z cytryny, posypać ziołami, mocno doprawić solą oraz pieprzem. Następnie posypać parmezanem lub innym żółtym serem, zmniejszyć płomień i podgrzewać aż ser się stopi. Przed podaniem udekorować paseczkami skórki cytrynowej.

Autor: lelandgaunt

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów