Chatti Pathiri
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1772
Składniki:
- 200 g rodzynek
- 200 g suszonej żurawiny
- 200 g orzechów nerkowca
- 4 łyżki oleju
- 2 zielone papryczki chili
- 2 jajko
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Orzechy nerkowca, rodzynki oraz suszoną żurawinę przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek i pokroić w cienkie plastry. Papryczkę zieloną umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do tego jajko, wlać wodę, wsypać cukier, mielony kardamon oraz sól i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie nabierać chochelką i przelewać na rozgrzane 2 łyżki pozostałego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor i wykładać warstwami na talerz, umieszczając pomiędzy nimi smażone wcześniej składniki i pokrojone w plastry jajko.
Całość udekorować zieloną papryczką chili.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do tego jajko, wlać wodę, wsypać cukier, mielony kardamon oraz sól i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie nabierać chochelką i przelewać na rozgrzane 2 łyżki pozostałego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor i wykładać warstwami na talerz, umieszczając pomiędzy nimi smażone wcześniej składniki i pokrojone w plastry jajko.
Całość udekorować zieloną papryczką chili.
Komentarze (0)