Chatti Pathiri

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1565
Chatti Pathiri
fot. Ashlub (Wikipedia) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 g rodzynek
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oleju
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 jajko
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Orzechy nerkowca, rodzynki oraz suszoną żurawinę przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek i pokroić w cienkie plastry. Papryczkę zieloną umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do tego jajko, wlać wodę, wsypać cukier, mielony kardamon oraz sól i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie nabierać chochelką i przelewać na rozgrzane 2 łyżki pozostałego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor i wykładać warstwami na talerz, umieszczając pomiędzy nimi smażone wcześniej składniki i pokrojone w plastry jajko.

Całość udekorować zieloną papryczką chili.

Komentarze (0)