Deser z dyni
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3403
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 okrągłe chipsy ziemniaczane do dekoracji
- 4 listki mięty do dekoracji
- 4 łyżki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni umyć, osaczyć z wody, pokroić w drobną kostkę i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy wbić jajka, dodać 2 łyżki cukru, sól, imbir, gałkę muszkatołową, aromat waniliowy i cynamon. Masło stopić w rondelku i dodać do pozostałych składników. Następnie wszystko razem zmiksować mikserem i przełożyć do małych naczyń żaroodpornych, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 300 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyłożyć na talerz i przestudzić. Cukier brązowy przesypać do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczonym polać deser. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru na puszystą pianę i dodać do pozostałych składników. Całość udekorować chipsami ziemniaczanymi i listkami mięty.
Komentarze (0)