Deser z dyni

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2050
Deser z dyni
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 okrągłe chipsy ziemniaczane do dekoracji
  • 4 listki mięty do dekoracji
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni umyć, osaczyć z wody, pokroić w drobną kostkę i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy wbić jajka, dodać 2 łyżki cukru, sól, imbir, gałkę muszkatołową, aromat waniliowy i cynamon. Masło stopić w rondelku i dodać do pozostałych składników. Następnie wszystko razem zmiksować mikserem i przełożyć do małych naczyń żaroodpornych, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 300 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyłożyć na talerz i przestudzić. Cukier brązowy przesypać do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczonym polać deser. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru na puszystą pianę i dodać do pozostałych składników. Całość udekorować chipsami ziemniaczanymi i listkami mięty.

0 komenatrzy

Podobne przepisy