Flammkuchen z jabłkami i rukolą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 55
Flammkuchen z jabłkami i rukolą
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 300 g serka kanapkowego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 32%
  • Ponadto:
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pęczek rukoli
  • natka zielonej pietruszki
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • sól

Opis przygotowania:

Jabłka, rukolę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić je w cienkie plastry i wyłożyć na talerz z rukolą oraz natką zielonej pietruszki. Całość skropić octem balsamicznym.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do nich cukier i dobrze rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu masę tę przelać do mąki z solą na stolnicy i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, podsypać je mąką i jeszcze raz dobrze wyrobić ręcznie. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć je na blachę do pieczenia.

Przygotować nadzienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni . Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony drobno wędzony boczek i smażyć go przez 1 minutę, po czym ściągnąć z ognia. Serek kanapkowy wymieszać ze śmietaną i wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia. Po wysmarowaniu nałożyć na to smażoną cebulę z boczkiem.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i dodać do składników na talerzu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy