Flammkuchen z jabłkami i rukolą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1031
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 300 g serka kanapkowego
- 150 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 32%
- Ponadto:
- 2 słodkie jabłka
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pęczek rukoli
- natka zielonej pietruszki
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- sól
Opis przygotowania:
Jabłka, rukolę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić je w cienkie plastry i wyłożyć na talerz z rukolą oraz natką zielonej pietruszki. Całość skropić octem balsamicznym.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do nich cukier i dobrze rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu masę tę przelać do mąki z solą na stolnicy i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, podsypać je mąką i jeszcze raz dobrze wyrobić ręcznie. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć je na blachę do pieczenia.
Przygotować nadzienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni . Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony drobno wędzony boczek i smażyć go przez 1 minutę, po czym ściągnąć z ognia. Serek kanapkowy wymieszać ze śmietaną i wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia. Po wysmarowaniu nałożyć na to smażoną cebulę z boczkiem.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i dodać do składników na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do nich cukier i dobrze rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu masę tę przelać do mąki z solą na stolnicy i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, podsypać je mąką i jeszcze raz dobrze wyrobić ręcznie. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć je na blachę do pieczenia.
Przygotować nadzienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni . Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony drobno wędzony boczek i smażyć go przez 1 minutę, po czym ściągnąć z ognia. Serek kanapkowy wymieszać ze śmietaną i wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia. Po wysmarowaniu nałożyć na to smażoną cebulę z boczkiem.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)