Kurczak z warzywami i sosem orzechowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1325
Kurczak z warzywami i sosem orzechowym
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mielonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody, paprykę pozbawić nasion, a miąższ pokroić w słomkę i wyłożyć na talerz. Ogórki również pokroić w cienka słomkę i dodać do pokrojonej papryki na talerzu. Potem piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z patelni i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i razem zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielone orzeszki ziemne i wlać do tego mleko kokosowe. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i zagotować, na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów