Kurczak z warzywami i sosem orzechowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1325
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 czerwone słodkie papryki
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- sól
- pieprz
- Sos:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mielonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody, paprykę pozbawić nasion, a miąższ pokroić w słomkę i wyłożyć na talerz. Ogórki również pokroić w cienka słomkę i dodać do pokrojonej papryki na talerzu. Potem piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z patelni i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i razem zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielone orzeszki ziemne i wlać do tego mleko kokosowe. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i zagotować, na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i razem zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielone orzeszki ziemne i wlać do tego mleko kokosowe. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i zagotować, na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)