Sajgonki z sosem orzechowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4081
Sajgonki z sosem orzechowym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 4 placki papieru ryżowego
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 liście białej kapusty
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz biały
  • Na sos orzechowy:
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu łagodnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Marchew oraz liście kapusty umyć, pokroić na kawałki i zalać bulionem warzywnym. Dodać do tego pokrojone mięso, doprawić pieprzem i solą i ugotować do miękkości. Następnie bulion odcedzić od mięsa i warzyw, ale nie wylewać. Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i połączyć z gotowanym mięsem i warzywami. Całość wymieszać i przełożyć na wysmarowane niewielka ilością wody, placki papieru ryżowego. Potem wszystko zawinąć w rulony, włożyć do pozostawionego bulionu warzywnego i zagotować. Zagotowane wyciągnąć, osączyć z nadmiaru bulionu i przełożyć na talerz.

Przygotować sos orzechowy: orzechy włoskie drobno utłuc. Dodać do nich zmiażdżony czosnek, keczup, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do małych miseczek i podawać z całą potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów