Sajgonki z sosem orzechowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4081
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 4 placki papieru ryżowego
- 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 liście białej kapusty
- natka pietruszki
- sól
- pieprz biały
- Na sos orzechowy:
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki keczupu łagodnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Marchew oraz liście kapusty umyć, pokroić na kawałki i zalać bulionem warzywnym. Dodać do tego pokrojone mięso, doprawić pieprzem i solą i ugotować do miękkości. Następnie bulion odcedzić od mięsa i warzyw, ale nie wylewać. Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i połączyć z gotowanym mięsem i warzywami. Całość wymieszać i przełożyć na wysmarowane niewielka ilością wody, placki papieru ryżowego. Potem wszystko zawinąć w rulony, włożyć do pozostawionego bulionu warzywnego i zagotować. Zagotowane wyciągnąć, osączyć z nadmiaru bulionu i przełożyć na talerz.
Przygotować sos orzechowy: orzechy włoskie drobno utłuc. Dodać do nich zmiażdżony czosnek, keczup, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do małych miseczek i podawać z całą potrawą.
Przygotować sos orzechowy: orzechy włoskie drobno utłuc. Dodać do nich zmiażdżony czosnek, keczup, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do małych miseczek i podawać z całą potrawą.
Komentarze (0)