Marchew z kukurydzą w sosie chilli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2321
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 4 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 kromki chleba pszennego
- 0,5 łyżeczki cukru
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na sos chili:
- 2 czerwone papryki chili
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Pokrojoną przełożyć do rondla, po czym dodać do tego masło, wsypać cukier oraz szczyptę soli i dusić pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Uduszoną marchew ściągnąć z ognia i wymieszać z osaczoną z zalewy kukurydzą. Wymieszane składniki przełożyć na talerz.
Przygotować sos chili: paprykę umyć, osaczyć z wody, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i dodać do pokrojonej papryki. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, szczyptę soli oraz pieprzu i razem zmiksować mikserem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać zmiksowane składniki i całość zagotować na średnim ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i podawać z chlebem
Przygotować sos chili: paprykę umyć, osaczyć z wody, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i dodać do pokrojonej papryki. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, szczyptę soli oraz pieprzu i razem zmiksować mikserem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać zmiksowane składniki i całość zagotować na średnim ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i podawać z chlebem
Komentarze (0)