Krewetki w cieście francuskim z sosem orzechowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5076
Składniki:
- 8 krewetek mrożonych
- 10 dag łuskanych orzechów włoskich
- 6 dag masła
- 5 dag pistacji
- 4 marchewki
- 4 buraczki czerwone
- 2 łyżki sezamu
- 2 plastry mrożonego ciasta francuskiego
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 ogórek szklarniowy
- sól
- pieprz
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Marchew i buraczki zalać wodą i ugotować razem do miękkości, a następnie odcedzić. Buraczki obrać ze skóry i pokroić w plastry, a marchew pokroić w słomkę. Ogórka szklarniowego obrać i również pokroić w słomkę. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Cebulę czerwoną zeszklić na 2 dag masła i dodać do ryżu. Rukolę dokładnie opłukać, osączyć z wody, wymieszać z buraczkami i przełożyć na talerz. Ciasto francuskie rozmrozić, pociąć na paski o wysokości do 5 cm, namoczyć letnią wodą, wyłożyć na nie krewetki, marchew, ogórka i ryż. Zawinąć w rulony, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone przełożyć na talerz obok rukoli z burakami. Sezam przypiec na patelni bez tłuszczu. Orzechy włoskie i pistacje utłuc na drobną miazgę. Rozgrzać masło na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Dodać tłuczone orzechy oraz sezam, doprawić pieprzem i solą. Całość smażyć przez 2 minuty, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognika i polać krewetki z ciastem.
Komentarze (0)