Lumpia warzywna z sosem orzechowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1251
Składniki:
- 4 arkusze papieru ryżowego
- 4 szklanki wrzącej wody
- 2 gotowane marchewki
- 2 gotowane pietruszki
- 1 główka sałaty karbowanej
- 1 główka sałaty czerwonej
- 1 czerwona papryka
- sól gruba
- Sos:
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 g masła orzechowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Marchew oraz pietruszkę gotowaną obrać ze skóry i pokroić w podłużną, cienką słomkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie, podłużne plastry. Papier ryżowy przełożyć do rondla, zalać go wrząca wodą i moczyć przez 5 minut. Po namoczeniu papier wyciągnąć z wody, odsączyć z nadmiaru wody i rozłożyć go na stolnicy. Na rozłożony wcześniej papier wyłożyć sałatę karbowaną, czerwoną, pokrojoną marchew, pietruszkę i paprykę. Całość oprószyć grubą solą i zawinąć w papier ryżowy. Po zawinięcie wszystko wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: do rondla wlać mleko kokosowe, dodać do tego masło orzechowe, wlać sos sojowy i wsypać do tego mielony kmin rzymski oraz mieloną paprykę chili. Całość dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, przelać do małego kubeczka i podawać razem z potrawą.
Przygotować sos: do rondla wlać mleko kokosowe, dodać do tego masło orzechowe, wlać sos sojowy i wsypać do tego mielony kmin rzymski oraz mieloną paprykę chili. Całość dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, przelać do małego kubeczka i podawać razem z potrawą.
Komentarze (0)