Lumpia warzywna z sosem orzechowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1052
Lumpia warzywna z sosem orzechowym
fot. whologwhy (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 4 szklanki wrzącej wody
  • 2 gotowane marchewki
  • 2 gotowane pietruszki
  • 1 główka sałaty karbowanej
  • 1 główka sałaty czerwonej
  • 1 czerwona papryka
  • sól gruba
  • Sos:
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 g masła orzechowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Marchew oraz pietruszkę gotowaną obrać ze skóry i pokroić w podłużną, cienką słomkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie, podłużne plastry. Papier ryżowy przełożyć do rondla, zalać go wrząca wodą i moczyć przez 5 minut. Po namoczeniu papier wyciągnąć z wody, odsączyć z nadmiaru wody i rozłożyć go na stolnicy. Na rozłożony wcześniej papier wyłożyć sałatę karbowaną, czerwoną, pokrojoną marchew, pietruszkę i paprykę. Całość oprószyć grubą solą i zawinąć w papier ryżowy. Po zawinięcie wszystko wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: do rondla wlać mleko kokosowe, dodać do tego masło orzechowe, wlać sos sojowy i wsypać do tego mielony kmin rzymski oraz mieloną paprykę chili. Całość dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, przelać do małego kubeczka i podawać razem z potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów