Szaszłyki z podgrzybków w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1486
Składniki:
- 40 g świeżych podgrzybków
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 0.5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Podgrzybki umyć, osączyć z wody, oczyścić i odciąć trzonki. Kapelusze w pokroić w plastry o grubości 3 mm.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą, mieloną kolendrą i pieprzem. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i całość dokładnie roztrzepać trzepaczką. W roztrzepanych składnikach namoczyć pokrojone wcześniej grzyby, po czym wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i nabić na patyczki szaszłykowe.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą, mieloną kolendrą i pieprzem. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i całość dokładnie roztrzepać trzepaczką. W roztrzepanych składnikach namoczyć pokrojone wcześniej grzyby, po czym wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i nabić na patyczki szaszłykowe.
Komentarze (0)