Szaszłyki z podgrzybków w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1486
Szaszłyki z podgrzybków w cieście
fot. Maya83 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g świeżych podgrzybków
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Podgrzybki umyć, osączyć z wody, oczyścić i odciąć trzonki. Kapelusze w pokroić w plastry o grubości 3 mm.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą, mieloną kolendrą i pieprzem. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i całość dokładnie roztrzepać trzepaczką. W roztrzepanych składnikach namoczyć pokrojone wcześniej grzyby, po czym wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i nabić na patyczki szaszłykowe.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów