Szaszłyki z jałowcem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1676
Składniki:
- 600 g karkówki wołowej bez kości
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 gałązki świeżego jałowca
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka mielonych nasion jałowca
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryki pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebule obrać ze skóry i pokroić w talarki. Mięso wysmarować oliwą z oliwek, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym jałowcem i pokroić je na małe kawałki. Następnie pokrojone mięso, paprykę i cebulę nabić na patyczki szaszłykowe, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego świeże gałązki jałowca i grillować jeszcze całość przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)