Szaszłyki warzywne z kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1118
Składniki:
- 8 łyżek oleju
- 4 piersi z kurczaka
- 4 pomidory
- 2 czerwone słodkie papryki
- 2 bakłażany
- sól
- pieprz czarny mielony
- mielona papryka czerwona
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienką słomkę. Bakłażany pokroić ostrym nożem w cienkie podłużne plastry i osuszyć je na papierowym ręczniku. Po osuszeniu plastry bakłażanów oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni z obu stron na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i rozłożyć na stolnicy.
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć je solą, pieprzem, mieloną papryką i smażyć do miękkości na pozostałym oleju na patelni. Wtedy ściągnąć je z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i nałożyć na rozłożone plastry smażonych bakłażanów. Dodać do tego pokrojone pomidory oraz czerwoną paprykę i całość zawinąć. Wszystko spiąć patyczkami od szaszłyków, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć je solą, pieprzem, mieloną papryką i smażyć do miękkości na pozostałym oleju na patelni. Wtedy ściągnąć je z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i nałożyć na rozłożone plastry smażonych bakłażanów. Dodać do tego pokrojone pomidory oraz czerwoną paprykę i całość zawinąć. Wszystko spiąć patyczkami od szaszłyków, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)