Szaszłyki warzywne z kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1118
Szaszłyki warzywne z kurczakiem
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 8 łyżek oleju
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 2 bakłażany
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • mielona papryka czerwona
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienką słomkę. Bakłażany pokroić ostrym nożem w cienkie podłużne plastry i osuszyć je na papierowym ręczniku. Po osuszeniu plastry bakłażanów oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni z obu stron na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i rozłożyć na stolnicy.

Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć je solą, pieprzem, mieloną papryką i smażyć do miękkości na pozostałym oleju na patelni. Wtedy ściągnąć je z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i nałożyć na rozłożone plastry smażonych bakłażanów. Dodać do tego pokrojone pomidory oraz czerwoną paprykę i całość zawinąć. Wszystko spiąć patyczkami od szaszłyków, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów