Bobotie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1945
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 100 ml słodkiego sosu chili
- 15 g rodzynek
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i razem ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wyłożyć na talerz. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przesypać do miski. Do sparzonych rodzynek dodać mielone mięso wołowe i wbić 1 jajko. Pozostałe 2 jajka wbić do kubka i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Wsypać do tego curry, mielony imbir, suszony majeranek, szczyptę soli, pieprzu i dokładnie wyrobić. Następnie uformować ręcznie kotlety i smażyć je na mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę kotletów należy polać je roztrzepanymi wcześniej jajkami i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wówczas ściągnąć z ognia, dodać do ugotowanego ryżu na talerzu i polać sosem chili.
Komentarze (0)