Szaszłyki warzywne w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3855

Składniki:

  • 0,5 kg brukselki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 ogórki kiszone
  • olej do smażenia
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • sól
  • bazylia suszona
  • chili w proszku

Opis przygotowania:

Główki brukselki obrać z wierzchnich liści i obgotować w osolonej wodzie na półmiękko. Ziemniaki i marchew ugotować w łupinach, a potem wystudzić i obrać. Pokroić ziemniaki w kostkę o bokach 2 cm, marchewkę i ogórki w plasterki na grubość 1 cm. Nabijać na patyczki na przemian.

Mąkę zalać trzema szklankami mleka i posolić. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto musi być gęste. Na końcu dodać bazylię i chili. W cieście zanurzyć szaszłyk i smażyć na rozgrzanym oleju.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów