Pieczarki nadziewane serem i kiełbasą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3190
Składniki:
- 25 g kiełbasy krakowskiej, podsuszanej w plastrach
- 25 g koziego twarogu
- 8 dużych pieczarek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić błony oraz trzonków. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną w drobna kostkę kiełbasę, oregano, tymianek, natkę zielonej pietruszki i smażyć do czasu zarumienienie się kiełbasy. Wtedy wszystko ściągną z ognia, po czym dodać do tego bułkę tartą, pokruszony na drobne kawałki twaróg kozi i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszać i napełnić kapelusze oczyszczonych wcześniej pieczarek. Całość skropić pozostałą oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do czasu rozpuszczenia się sera. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)