Szaszłyki z miecznika, rozmarynu i cukinii
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1867
Składniki:
- 400 g filetów z miecznika
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 młoda zielona cukinia
- Marynatę:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnki
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety rybne, cukinię oraz rozmaryn umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wyłożyć do miski. Następnie zalać go oliwą z oliwek, sosem sojowym, zasypać mielonymi migdałami, orzechami laskowymi i sezamem. Potem dodać do tego pokrojoną na kawałki rybę, całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, skropić sokiem cytrynowym, wymieszać i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i razem z pokrojoną wcześniej cukinią nabić na patyczki szaszłykowe. Wierzch szaszłyków przybrać gałązkami świeżego tymianku. Po czym wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do miękkości ryby.
Komentarze (0)