Szaszłyki z miecznika, rozmarynu i cukinii

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1723
Szaszłyki z miecznika, rozmarynu i cukinii
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z miecznika
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 młoda zielona cukinia
  • Marynatę:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety rybne, cukinię oraz rozmaryn umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wyłożyć do miski. Następnie zalać go oliwą z oliwek, sosem sojowym, zasypać mielonymi migdałami, orzechami laskowymi i sezamem. Potem dodać do tego pokrojoną na kawałki rybę, całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, skropić sokiem cytrynowym, wymieszać i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i razem z pokrojoną wcześniej cukinią nabić na patyczki szaszłykowe. Wierzch szaszłyków przybrać gałązkami świeżego tymianku. Po czym wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do miękkości ryby.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów